Dolgozni akarok, milyen számítógépet vegyek?

Aki nem feltétlenül szórakozásra használja a számítógépét, hanem dolgozni akar vele, annak nem feltétlenül kell a legdrágább és legnagyobb tudású számítógépet vásárolnia. Persze nyilván függ a végzendő munkától is, de egy közepesen erős gép tökéletesen kiszolgálhatja igényeinket. De miylen számítógépem legyen, ha munkára kell?

Első lépésként érdemes elgondolkodni, hogy irodában szeretné használni a gépet, vagy ha sokat utazik, és hordozható készülékre van szüksége. Ha irodába szánja számítógépét a legfontosabb, hogy a munkájához használt programok tökéletesen és gyorsan működjenek. Célszerű utána járni milyen gépigénye van ezeknek a programoknak és ez alapján eldönteni, hogy mit akarunk venni, hiszen, ha nem megfelelően működik programunk, akkor a munkánk rovására mehet. Tehát ezen nem érdemes spórolnunk. Egy irodai szoftverbázisnak (pl Word, Excel) nem szükséges feltétlenül a legkomolyabb videókártya. Elég egy közepesen erős gép. Fontos, hogy inkább a monitor legyen megfelelő. (A monitorok kiválasztásáról olvassa el korábbi cikkünket itt.)

Ha sokat utazunk, és nem irodában töltjük a munkaidőnket, fontos a mobilitás! Ilyen esetben célszerű laptopot vásárolnunk. Érdemes felmérni, hogy milyen programokat fogunk használni. Bárhol legyünk is mindig eredményesen tudjuk használni munkaeszközünket.

hazsnalt_laptop.jpg


Azt tudnunk kell, ha laptopot szeretnénk venni, hogy ebben az esetben drágábbak az erősebb gépek, mint az asztali társaik. Figyelembe kell venni, hogy a hordozható gépekben az alkatrészeket nem lehet cserélni, a legtöbben ugyan van lehetőség memóriát bővíteni, valamint (PCMCIA) kártyát csatlakoztatni, de a fő alkatrészek be vannak "betonozva" (Alaplap, Processzor, videókártya). Érdemes az elején egy kicsit jobban átgondolni a dolgot és akár egy kicsit több pénzt kiadni a gépért, minthogy utólag plusz alkatrészeket kelljen (amely alkatrészek cseréjére van lehetőség) beszerelni sokkal több pénzért.

Fontos paraméterek a laptop súlya, megbízhatósága, mérete, strapabírósága valamint az akkumulátor működési idejének időtartama.

De bármelyik típus mellett is döntenénk, gondoljuk végig mire használnánk a gépet és a célnak megfelelő tudásút vásároljunk. Egy irodai gépnek akár egy használt, de megbízható néhány éves számítógép is tökéletesen megfelel.